Yeni nesil otomobiller, teknolojik gelişmeler altında bazı yenilikler ve donanımsal farklılıkların bulunduğu ekipmanların bir araya toplanması sonucu alıcılarını olabildiğince etki altına almış ve bazı yönlerinde tercih sebebi olmuştur. Örneğin; sürüş konforu, güvenlik önlemleri ve kolaylaştırıcı fonksiyonlar sebebi ile yeni araçlara olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Araçların tercih edilmesinin yanı sıra seçim yaparken can güvenliğinin de dikkate alınması gerektiğini söylemekte yarar vardır.
1 - Kör Nokta Uyarı Sistemi
Blind Spot Detection, olarak bilinen kör nokta sistemi, yan aynalarda görünmeyen alanları algılanabilir hale getiriyor. Buna göre, aracın arka tamponuna yerleştirilmiş 2 sensör yardımı ile 50m mesafedeki nesneler sürücüye bildirilir. Sürücünün uyarılması; bazı araçların dikiz aynaları üzerinde ışıklandırma ile, bazı araçlarda ise gösterge paneli veya bilgi ekranı yolu ile mümkün olabilmektedir.
Kör nokta uyarı sistemi, araçlardaki güvenlik zafiyatını bir hayli önlemektedir. Kaçınılmaz kazaların engellenmesinde önemli ölçüde katkıda bulunabilecek bir sistem olan Blind Spot Detection (Kör Nokta Algılama) araçlarda hem can güvenliğinin sağlanması, hem de sürüş takibinin gerçekleştirilmesi görevini üstlenir.
2 – ACC (Adaptive Cruise Control)
Cruise Control olarak bilinen hız sabitleyicisi, aracın yol durumu için çevresindeki araçlara göre takip mesafesini ve hızını ayarlar. Buna göre hız sabitleyicisi, aracın gazlanmasını esas alan bir servo mekanizması olarak ifade etmemiz yanlış olmaz. Bu mekanizma yardımı ile araç içi sürüş konforu ve can güvenliğinizi kontrol altına alabilmeniz mümkün. Özellikle uzun yolculuklarda anayol ve otoban üzerinde seyir halinde yol ve trafikten kaynaklı stres ve olumsuzlukları engelleyici bir sistem olan ACC, hız sabitleyici sayesinde sizlere güvenli bir sürüş imkanı sağlar.
3 – Şerit Takip Sistemi
Şerit Takip Sistemi, hız sabitleyicisi ile birlikte kullanılması önerilen bir sistem olup, aracınızın seyir halinde bulunduğu konum üzerinde aracınızın her iki yanında mevcut olan şeritleri ortalayarak uygun bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Bu işlem, dikiz aynaları altındaki sensörler sayesinde yürütülür. Bu tip sensörler 45-105 derece arası açılarda tarama yaparak hem araç konumu hem de şerit mesafe bilgisini kullanıcıya iletir.
Şerit Takip Sistemi, tıpkı kör nokta uyarı sisteminde olduğu gibi kaza riskini en aza indirgeyerek güvenli sürüş sağlar.
4 – Geri Görüş Kamerası
Geri Görüş Kamerası; diğer sistemlere nispeten daha önce yeni nesil araçlara eklenen bir özelliktir. Bazı araç modellerinde, kameralar üzerine yerleşirilen kılavuz çizgileri ve sesli komutların yardımı ile daha da geliştirilmiş formatta olan sistemdir. Bu sistemin diğer sistemlerden farkı sürüş güvenliği için, kullanıcıyı hem görsel olarak hem de işitsel olarak uyarma algoritmasına sahip olmasıdır. Bu sayede park etme ve geri manevrada sıkıntı yaşayan kullanıcıların imdadına yetişmesi büyük bir avantajdır.
İlerleyen teknolojik imkanlar doğrultusunda yeni nesil araçlara otomatik park etme özelliği kazandırılması söz konusu olduğundan geri görüş kameralarına olan ihtiyacın azalacağı da gerçek.